megtakarítási forma

A lakás-takarékpénztár, mint megtakarítási forma

A legtöbb ember számára a lakás-takarékpénztár – más néven lakáskassza vagy ltp -, akkor jelenthet segítséget, ha lakást szeretnének vásárolni vagy akár építeni. Azonban az itt összegyűjtött pénz akár a kölcsön előtörlesztésére is felhasználható, mint megtakarítási forma. Sőt, családon belül többet is összevonhatunk. Ezek által akár megszabadulhat a nehezen fizethető (deviza) hitelétől és meghatározott időn belül fizetheti vissza tartozását.

Mi az a lakás-takarékpénztár?

A Fundamenta több lehetőséget kínál, egészen az alacsony megtakarításoktól a nagyokig. Futamideje 4-10 év között változhat, a havi megtakarítási összeget pedig Ön választhatja pár ezer forinttól egészen 20.000 Ft-ig. Vagyis nem csak azok számára elérhető el, akiknek van pénze, hanem azoknak is, akiknek “csak egy kevés marad”.

Fontos tudni és kihasználni, hogy ez a megtakarítási forma évente állami támogatást is ad, amelynek összege a befizetésektől is függ, de maximum 72.000 Ft lehet. Ezen kívül van még betéti kamat is, amely ugyan nem sok, de mégis hozzá tesz valamennyit. Így tehát már a 4. év végére is szép összeg gyűlhet össze.

Azok, akik szeretnének továbbmenni és hitelt felvenni, szintén van lehetőség. A Fundamenta forint (HUF) alapú kölcsönt ad, amelynél előre láthatja a kölcsön mértékét és előre meghatározza a törlesztő részletet, valamint a futamidőt. Tehát nincs meglepetés, változó törlesztőrészlet, hanem minden fix és kiszámítható.

Hogyan lehet a lakás-takarékpénztás megtakarítási forma?

Ezen megtakarítási forma révén összegyűjtött összeget lehet és érdemes is akár előtörlesztésre fordítani. Célszerű megnézni, hogy mekkora tőke gyűlik össze és mennyi szükséges még a kölcsön teljes törlesztéséhez, vagyis a végtörlesztéséhez. Ne feledjük, hogy rendelkezésünkre áll a forint alapú kölcsön is, amely esetében nem kell az árfolyamváltozásra külön figyelmet fordítani. Amennyiben ezt igénybe vesszük, akár pár év alatt (a legrövidebb igénybe vehető futamidő 4 év). Tehát a megtakarítással együtt (ami szintén megközelítőlegesen 4 év) maximum 9 év alatt meg lehet szabadulni problémás devizahiteltől. A devizahitelek futamideje rendszerint 25-30 év, amely akár hosszabbodhat is a könnyítő programok miatt, illetve az összeg is növekedhet a folyamatos árfolyamváltozások következtében.

Javaslat

A devizakölcsön törlesztőrészletét sajnos a megtakarítás mellett is kell fizetni, így ez mindenképp áldozattal jár. Azonban rögzített árfolyamnál a kisebb törlesztőrészlet által keletkezik plusz, amelyet érdemes ebbe fektetni. Ha a család több tagja is összefog, akkor pedig a “sok kicsi, sokra megy” elv által szintén ki lehet mászni a nehezebb időszakból.

Mindez áldozattal jár, hiszen a plusz pénzt költik a lakáskasszára. Viszont nem kell 20-30 évig fizetni a devizahitelt, hanem egy jól kiszámítható, fix törlesztős kölcsönt kap, amelynek meghatározott a futamideje. Így Ön előre tudni fogja, hogy mire számíthat és mikor ér véget a fizetni való.

Kerülje el a banki végrehajtást! Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!