hitelek elutasításának okai

Jelzálog alapú hitelek elutasításának okai

A hitelek elutasításának okai mögött számos tényező állhat. Ahhoz, hogy végezetül megtalálja a legideálisabb megoldást, és felkészüljön a pozítiv eredményre, számos tényezővel kell számolnia és megbirkóznia. Fontos azonban tisztában lennie korlátaival, hogy melyek azok az indokok, melyek miatt gyakori a “nemleges” válasz. 

A hitelek elutasításának okai többek között a következők lehetnek:

  • A hitelfelvételhez nincs igazolható jövedelme vagy nem elegendő a jövedelem összege vagy az igazolás módja.
  • Nincs meg az elvárt időszak az adott munkahelyen, vagy a saját vállalkozása frissen alakult.
  • Az igazolható jövedelem már korábban meglévő hitelekkel jelentősen le van terhelve.
  • A meglévő havi hitel visszafizetésekor, nem időben történik meg a visszafizetés. Tehát utólag, késve fizeti be számlájára a törlesztőrészletet, ezáltal negatív jelzést adva a bankoknak.
  • Hiteleikkel folyamatos elmaradásban vannak és akár már több hónapnyi tartozást is felhalmoztak.
  • Folyószámláján szerepelnek visszautasított tételek, illetve fedezet hiányos tételek. Nem érkezik elegendő pénz a számlára vagy folyamatosa mínuszban van (például folyószámlahitelnél).
  • A hiteligénylő szerepel a KHR (korábban BAR) listán. 
  • Az ingatlan jelenlegi piaci értéke, amelyet fedezetként szeretnének használni, nem elegendő a meglévő banki hitel felvételére. A fedezetként bevont ingatlanok(ok) forgalmi értéke és a rajta lévő teher is meghatározásra kerül.

Ezekben az esetekben is van megoldás

Akár a hitelkiváltás, az adósságrendezés, a hitelátvállalás vagy az ingatlan értékesítés is lehet megoldás. Ez mind-mind egyéntől és esettől függ. A fent említett alternatívák mellett pedig még számos lehetősége van a problémássá vált banki jelzáloghitelek kezelésére, rendezésére, új hitelek felvételére.

Ön is fontos a pénzintézeteknek!

Az eredetileg hitelt nyújtó banknak sem érdeke mindenáron a hitelszerződés felmondása, megszűntetése, az ingatlan elárverezése vagy akár az ügyfél kilakoltatása. Ezért ők is több megoldást találnak ki, hogy ezekre ne kerüljön sor.  Azonban ezek a lehetőségek olykor el is kerülhetik a figyelmét. Ráadásul ezt a problémát már kormányzati szinten is felismerték és különböző törekvésekkel kívánják megoldani.

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén és használja ki lehetőségeit!