kamattámogatott hitel feltételei

Kamattámogatott hitel feltételei kisebb lakás vásárlásához

A kamattámogatott hitel feltételei határozzák meg, hogy valaki igénybe veheti-e a kölcsönt. Például a hátralékos adós csak abban az esetben kaphat, amennyiben a megvásárolni kívánt lakás komfortos, de a korábbi lakásnál kisebb. Továbbá fontos, hogy az energetikai osztályozása nem lehet rosszabb. A korábbi helyzethez képest, ez előnyt jelent, ugyanis megkönnyíti azok döntését és váltását, akik megválnának a nagyobb ingatlanuktól.

Kamattámogatott hitel feltételei:

  • Új lakás vásárlásánál vagy építésénél csak olyan ingatlan lehet, amelynek építési engedélye vagy a használatbavételi engedélye 2010. január 1-e után lett kibocsátva.
  • A kamattámogatott hitel 10 millió forint után jár új lakás vásárlása esetén, de a vételár (ez ÁFÁ-val, de telekár nélkül értendő) nem haladhatja meg a 30 millió forintot.
  • Használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítés esetén max. 6 milliót lehet igényelni, ha a vételár/felújítási költség nem haladja meg a 15 millió forintot.
  • Mint ahogy fentebb is írtuk, hátralékos adós esetében a kamattámogatott hitel feltételei akkor fognak teljesülni, ha komfortos, de kisebb lakást vásárol, mint a korábbi. Valamint az energetikai osztályozása nem rosszabb az előzőjénél.
  • Felmondott vagy 180 napon túli jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására is igényelhető a kamattámogatott hitel, amennyiben a forgalmi érték a fővárosban, illetve megyei jogú városokban max. 15 millió forint (a hitel mértéke max. 10 millió forint). Egyéb helyeken max. 10 millió forint (a hitel mértéke max. 7 millió forint) lehet. Ilyen esetekben a forgalmi a bank határozza meg.
  • Azok, akik a devizahitelük kiváltására vettek fel kölcsönt, szintén igényelhetik a kamattámogatott kölcsönt. De csak abban az esteben, ha a forintra váltott hitel 25%-át elengedi a bank. A forgalmi érték ekkor is számítani fog. Budapesten és megyei jogú városokban max. 20 millió, vidéken pedig max. 15 millió forint lehet az összege. Szintén nagyon fontos, hogy az adósnak legalább egy gyermekkel kell egy háztartásban élnie.
Amennyiben felmerülő kérdése van vagy segítségre van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!