hitel vállalkozásoknak

Hitel vállalkozásoknak: a növekedés kulcsa

Hitel a vállalkozásoknak? Olykor elengedhetetlen megoldás. Sokan ódzkodnak a hitelfelvételtől, de be kell látni, hogy számos előnye van. A vállalkozások életében bármikor elérkezhet az a pont, amikor a növekedéshez és fejlődéshez külső finanszírozásra van szükség. Ilyenkor jön szóba a hitel vállalkozásoknak. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a cégek beruházásokat hajtsanak végre, növeljék forgóeszközeiket vagy áthidalják a szűk pénzforgalmi keresztmetszeteket, elősegítve ezzel a hosszú távú sikereket.

 

Elolvasom

Pénzügyi tudatosság

Pénzügyi tudatosság

Az utóbbi idők brókerbotrányai, de a korábbi évek hamis hozamígéretei is azt bizonyítják, hogy a magyar lakosság sokszor alapvető pénzügyi alapfogalmakkal sincs tisztában, nemhogy megversenyeztetné a különböző pénzintézetek, biztosítók ajánlatait. A pénzügyi tudatosság éppen ezért kiemelten fontos. Elolvasom

Növekedési hitelprogram vállalkozásoknak

Növekedési hitelprogram vállalkozásoknak

Mentőöv vagy akár új növekedési lehetőségek a vállalkozásoknak!

járványügyi vészhelyzet alatt számtalan mikro-, kis-és középvállalkozás került bajba. A túléléshez pedig jelen helyzetben minden segítségre szükség van. De vajon milyen lehetőségek, konstrukciók állnak most a bajba jutott Kkv-szektor számára?

Az egészség a legfontosabb, ezt már mindannyian megtanultuk az elmúlt hetekben, csak egészség legyen a többit megvesszük -tartja a mondás is.

Csakhogy a jelenlegi vészhelyzetben sokak számára az is kérdésessé vált, hogy vajon miből vesszük majd meg azt a bizonyos többit? Mi lesz a munkánkkal, a megélhetésünkkel, a vállalkozásunkkal? Lesz-e még továbbra is bevételünk? Megmarad-e a cégünk, fenntartható továbbra is a vállalkozásunk, meg tudjuk-e fizetni az alkalmazottainkat, végre tudjuk-e hajtani a tervezett beruházásokat, lesz-e keretünk az időközben szükségessé vált átszervezésekhez, módosításokhoz, profilváltásokhoz?

Rendkívüli mértékben felértékelődik a cégek likviditási helyzete, válságtűrő képessége, és ennek megfelelően a jövőbeni hitelfelvételi stratégia optimális kialakítása a hazai vállalatoknál. A jelenlegi vészhelyzetben sokakat foglalkoztatnak ilyen és hasonló kérdések, a megfelelő válaszok megtalálásához, pedig jól jöhet a segítség, akár egy kedvező hitel formájában.

De melyiket válasszam?

Bár világunk és mozgásterünk meglehetősen beszűkült, ám ez nem jelenti azt, hogy a pénzügyek terén is kevesebb lehetőségünk lenne. Az üzletemberek és befektetők nagy része világszerte azt hangoztatja, hogy krízishelyzetben egyetlen kiút létezik: ha előre menekülünk, vagyis talpon maradunk és ha belefér még fejleszteni is megpróbálunk. Persze, könnyű ezt mondani és nyilván az üzleti élet nagy moguljainak egészen más fajta eszközpaletta áll rendelkezésükre, ahhoz hogy valahogy kievezzenek a zavarosból, mint mondjuk egy hazai kézműves pékségnek.

A jó hír viszont, hogy a bankszféra jelen helyzetben több olyan terméket is piacra dobott, melyek akár még mentőövként is szolgálhatnak a kisebb-nagyobb vállalkozások számára. Ilyen többek között az MNB NHP Hajrá! Program, az MFB Krízis hitele vagy a Széchenyi Kártya Program kis-és középvállalkozásokat megsegítő rendkívüli céges feltételei.

„Alapvetően mindhárom hitelkonstrukció ugyanannak a vállalkozói szférának szól, nagyjából azonos feltételekkel – mondja Terbe Ernő a Bankárnet Kft Független Pénzügyi Tanácsadó cég szenior tanácsadója.

Ám ahhoz, hogy a cégeknek sikerüljön a számukra legkedvezőbb lehetőséget kiválasztani, nem árt egy kis segítség, sok múlhat ugyanis az apró részleteken, melyek felett hajlamosak vagyunk elsiklani, főleg ha sürget minket az idő. Ám mindenkinek azt tanácsolom, hogy szánjon elegendő időt a különböző konstrukciók átnézésére, összehasonlítására, s ha szükséges kérjen ehhez szakszerű segítséget is, hiszen végeredményben bármilyen kedvező feltételűek is ezek a hitelek az évek során vissza kell őket fizetni, még hozzá kamatostól.

A jelenlegi Kkv szektor átlagos hitelkamata 3 % feletti szinten van, ezért a hitelkiváltást is, mint alternatívát érdemes megvizsgálni. Hosszútávon pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi törlesztő részletet kell fizetnünk havonta vagy negyedévente, az eltérések akár több tízezer vagy százezer forintunkba is kerülhetnek.”

MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá!

A mikro-kis és középvállalkozások számára kifejlesztett Növekedési Hitelprogram (NHP) több felmerülő problémára is megoldást nyújthat. Az NHP hitelkonstrukció nem új keletű, a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris politikai eszköztár elemeként 2013. június 1-jén indította el a Növekedési Hitelprogramot, a mikro-, kis-és középvállalkozások hitelezésében megjelenő zavarok enyhítésére, a pénzügyi stabilitás megerősítése.

 

 

A cégek osztályozása
Megnevezés Létszám Éves árbevétel
Mikro 10 főnél kevesebb Legfeljebb 2 millió euró
Kis 50 főnél kevesebb Legfeljebb 10 millió euró
Közép 250 főnél kevesebb Legfeljebb 50 millió euró
Forrás: 2004. évi XXXIV. törvény

 

A koronavírus okozta gazdasági korlátozások és az ezekből adódó veszteségek azonban új helyzet elé állították az országot, így a vállalkozásokat segítő segítségeket is újra kellett gondolni. Ennek eredményeképpen született meg az NHP Hajrá! elnevezésű konstrukció, mely most még kedvezőbb feltételek mellett teszi lehetővé a kkv-szektor számára, hogy hitelhez jusson.

Egészen leegyszerűsítve a folyamat a következő: a jegybank mintegy 1500 milliárd forint összegű  hitelkeretet biztosít, melyet a programban részt vevő kereskedelmi bankoknál igényelhetnek a vállalkozók. Elősegítve ezáltal a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k túlélését vagy akár további növekedését. A kamat mértékét legfeljebb 2,5 százalékos fix kamatban állapították meg, az összeghatár pedig 1 Millió Ft és 20 Milliárd forint között mozog.

A futamidő hosszúságát tekintve 3-20 év közötti futamidőből lehet választani, a rendkívüli helyzetre való tekintettel pedig, az elbírálások és folyósítások ideje is felgyorsult, a bankok a 300 millió forint  alatti hitelösszegeknél 2 hetes átfutási időt ígérnek, teljes beadott hitelkérelmi dokumentáció esetén.

Az NHP Hajrá! Hitelhez a programban résztvevő kereskedelmi bankok által lehet hozzájutni, de ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót megtaláljuk, érdemes egy független hiteltanácsadó véleményét kérni vagy akár külső segítséget is igénybe venni, mivel minden bank más és más feltételekkel nyújtja az igényelt hitelösszeget.

Az is lényeges kérdés, hogy kik és pontosan milyen célra vehetik fel ezt a kedvező hitelformát. A legalább egy lezárt pénzügyi évvel rendelkező, hazai székhelyű vállalkozások jogosultak a hitel felvételére, ennek ellenére egyedi esetek előfordulhatnak.  Lényeges, hogy az igénylő pontosan mire is szeretné fordítani az igényelt pénzt, szaknyelven szólva, mi a hitel pontos célja. Az NHP Hajrá! mint Növekedési Hitelprogram Hajrá! konstrukció ezen a téren is széles palettával áll rendelkezésre. A korábbi vállalkozói hitelekhez mérten sokkal rugalmasabbak a kereskedelmi bankok is az elbírálásnál. A kért összeg hitelcéljai a következőek lehetnek: felhasználható új és használt tárgyi eszközök beszerzésére, a vállalkozás korszerűsítésére, fejlesztésére, a munkabérek finanszírozására, meglévő hitelek kiváltására, forgóeszköz finanszírozására, cégvásárlás finanszírozására.

 

MNB NHP Hajrá 2,5 % 10 M HUF 10 évre Induló törlesztőrészlet: 104.456 Ft
MNB NHP Hajrá 2,5 % 10 M HUF 20 évre Induló törlesztőrészlet:   62.789 Ft
forrás:www.hiteltanacs.hu

 

MFB Krízis Hitel

A Program kidolgozásával az MFB bank célja, hogy a COVID-19 krízishelyzetből fakadó gazdasági hatásokat, veszteségeket csökkentse. Ez a hitelfajta a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának forrásaira épül, melyet kamattámogatás és állami készfizető kezességvállalás egészít ki, így árazásával a válságkezelés kiemelkedően hatékony eszköze lehet a mikro- és kisvállalkozások között.

A vállalkozások kedvező 2,5%-os ügyfélkamat és 0,1 %-os garancia díj mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben. Vagyis eddig a feltételek nagyjából megegyeznek az NHP Hajrá! Konstrukcióval. Azaz ez a refinanszírozási program azoknak nyújthat segítséget, akiknek finanszírozási igényét a kereskedelmi hitelintézetek valamely oknál fogva (pl. magasabb kockázati profil, nem megfelelő vagy elegendő pénzügyi múlttal rendelkeznek) nem tudják kielégíteni, s ennek eredményeként egyáltalán nem- vagy lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel juthatnak csak hozzá a versenyképességük fenntartását-, folyamatos fejlődésük biztosítását szolgáló, illetve beruházásaikat finanszírozó külső forrásokhoz.

 

Az MFB által rendelkezésre álló összeg itt 180 milliárd forint, ügyfelenként és ügyletenként 1 és 150 millió forintnyi összeg igényelhető beruházásra, forgóeszközök beszerzésére vagy más beruházást kiváltó hitelre. A kamatozás szintén fix marad az egész futamidő alatt, mely legfeljebb 10 év lehet min 10 %-os önrésszel, s eltérőek a hitelfeltételek is a finanszírozás típusának függvényében.

MFB Krízis hitel elérhető várhatóan 2020. május végétől: Pénzügyi Közvetítő Vállalkozások által, listájuk az MFB Bank honlapján lesz elérhető.

 

MFB Krízis Hitel 2,6 % 10 M HUF 10 évre Induló törlesztőrészlet: 105.301 Ft
forrás:www.hiteltanacs.hu

forrás:www.hiteltanacs.hu

 

Új Széchenyi Kártya Hitel Indul, amely állami kamattámogatást és kezelési költség támogatást is tartalmaz.

Ez a lehetőség a Magyar Gazdasági Akcióterv részeként került meghatározásra, a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítése, valamint beruházásaik megvalósítása érdekében 2020. május 15-től a Széchenyi Kártya Program Keretében.

Talán ez az egyik legösszetettebb konstrukció, mely első ránézésre talán kicsit bonyolultnak is tűnhet, hiszen eleve többféle hitel közül lehet választani, melyek ráadásul más és más elnevezés alatt futnak s a feltételeik is különbözőek. Ide tartozik a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, Széchenyi Likviditási Hitel és a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz is. A kamatok is változóak és a kormány által meghatározottak.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz és a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel hitelkamata  0,1 %,  A kiemelt ágazatokban akár 18 havi, de minden ágazatban legalább 9 havi munkabér fedezetét biztosíthatja a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, amely mellé szabad felhasználású folyószámlahitelt is igényelhetnek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. Futamideje 2 év, hitelösszeg maximuma 750 millió forint.

A Széchenyi Likviditási Hitel ( forgóeszközhitel ) futamideje maximum 3 év, hitelösszege maximum 250 millió forint és nettó kamata 0,2 % lehet, A szabad felhasználású hitelt számla nélküli finanszírozással többek között forgóeszköz beszerzésre, egyéb igénybe vett szolgáltatásra, és akár hitelkiváltásra igényelhetik a vállalkozások, ismertette György László.

A Széchenyi Beruházási Hitel Plusz beruházási hitelcélokra, forgóeszköz beszerzés finanszírozására , tárgyi eszköz beszerzésre, üzletrész vásárlásra vagy akár hitelkiváltásra is felhasználható. A beruházási hitel futamideje átmeneti jogcímen maximum 6 év, csekély összegű támogatásként nyújtva maximum 10 év. A hitelösszeg maximum 1 milliárd forint a nettó hitelkamata 0,5 %. Ezek a hitelek szintén a programban résztvevő hitelintézeteknél igényelhetőek, ám legyünk őszinték: már első ránézésre is komplikáltnak tűnnek. Összetettségük végett érdemes pénzügyi segítőhöz fordulnunk mielőtt nekivágunk.

 

mfb technlógiai korszerűsítés

MFB Technológiai Korszerűsítés Célú Hitelprogram

2020 június 12-étől már elérhető az újabb uniós alapú hitelkonstrukció, az MFB technológiai korszerűsítés célú hitelprogram, mely kifejezetten a mikor-kis- és középvállalkozások részre jött létre. Ez az eddigi legkedvezőbb feltételek mellett igényelhető hitelfajta, mivel nulla százalékos kamattal jött létre és most induló vállalkozások részére is elérhető.

A KKV Technológia Hitelprogramot azért hozta létre a kormány, hogy a vállalkozások fejlesztési igényeit maximálisan kiszolgálják. Ezzel a termékmódosítással tulajdonképpen egy új hitelcél is bevezetésre került a veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítésére vonatkozóan, segítségével ugyanis támogathatóvá válik a készletbeszerzés, illetve a működési költségek finanszírozása is. A keretösszeg mintegy 137 milliárd forinttal indul, melynek felét beruházási célra, másik felét pedig likvidítás és működés finanszírozására lehet lehívni. Vagyis ideális lehet mindazok számára, akik korszerűsíteni szeretnének, eszközbeszerzésen gondolkodnak, esetleg most indítják be vállalkozásukat. A feltételeket elsősorban az határozza meg, hogy milyen célból igényli adott vállalkozás a hitelt.

Előnyök, ha a hitelcél beruházás:

 

 • eszközbeszerzésre vehető fel,
 • hívószava a technológiai korszerűsítés,
 • felvehető összeg minimum 1 millió – maximum 150 millió Forint.,
 • kezdő vállalkozások is felvehetik (megkülönböztető előny más hitelekhez képest) maximum 25 millió forintig,
 • 10%-os saját forrás legalább szükséges hozzá
 • a teljes KKV szektor által igénybe vehető,
 • szállítói finanszírozás itt is elérhető,
 • rendelkezésre tartási idő 9 hónap,
 • türelmi idő 3 hónap,
 • 0% kamat
 • ennél a hitelnél nem a bővítés, hanem a korszerűsítés a fő cél.

Előnyök, ha a hitelcél likvidítás, működés finanszírozás:

 • készletbeszerzésre és működési költségek finanszírozására vehető fel,
 • hívószava a likviditás biztosítása,
 • felvehető összeg minimum 1 millió – maximum 300 millió Ft,
 • 25 millió Ft hitelösszegig elégséges a többségi tulajdonosok készfizető kezessége biztosítékként,
 • legalább 2 teljes lezárt pénzügyi évvel rendelkező vállalkozások vehetik fel,
 • saját forrás mértéke 0%,
 • teljes KKV szektor által igénybe vehető,
 • a kölcsön összegének akár 100%-a előlegként felvehető,
 • rendelkezésre tartási idő 12 hónap,
 • türelmi idő 12 hónap,
 • 0% kamat
 • a hitel fő célja a likvid működés zavartalan biztosítása.

Kétféle cél, kétféle konstrukció

Első esetben tehát a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése, bővítések támogatása, egyedi célkitűzések megvalósítása fejlesztése a cél. Második esetben pedig az, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások likvid működésének zavartalan biztosításához szükséges készlet beszerzések, illetve működési költségek finanszírozása megoldott legyen. Mindkét hitelcél esetén az MFB technológiai korszerűsítés célú hitelprogram keretében támogatásra jogosultak lehetnek a devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel rendelkező, gazdaságilag potenciálisan életképes, azonban finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozások. Első esetben az igényelhető hitelösszeg nem haladhatja meg a hitelkérelem benyújtását megelőző lezárt pénzügyi év üzemi eredményének tizenötszörösét, több kérelem benyújtása esetén együttesen értendő.

Az MFB technológiai korszerűsítés célú hitelprogramban kezdő, illetve KATA adózású vállalkozások által igényelhető hitel, illetve több kérelem benyújtása esetén a hitelek együttes összege maximum 25 millió HUF lehet. Második esetben pedig csak egyetlen pénzügyi kritériumnak kell megfelelni: Az igényelt kölcsön összege nem haladhatja meg a végső kedvezményezett utolsó 2 teljes lezárt üzleti év árbevétel átlagának 25%-át. Mindkét cél esetében az úgynevezett MFB Pontokon lehet az igénylést benyújtani.

Amit, az MFB Pontokról tudni kell

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető, európai uniós forrású visszatérítendő pénzügyi eszközök, azaz hitelként működő visszatérítendő támogatások közvetítésére létrehozta az MFB Pontok hálózatát. A 642 Pontból álló, országosan elérhető hálózat célja, hogy a vállalkozások és magánszemélyek a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A hitel -és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek csaknem 800 milliárd forintos keretösszegének értékesítésére az (MFB) hitelintézeti partnereket keresett, melyeket két közbeszerzési eljárás keretében választott ki. Az MFB Pontokon elérhető hitel-és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek öt tematikus területet érintenek: a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítését; a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozását; a foglalkoztatást és a munkavállalói mobilitás ösztönzését; az infokommunikációs technológiához való hozzáférés elősegítését és e-technológiák használatának, minőségének fokozását; valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést minden ágazatban. Az önhöz legközelebb eső MFB Pontot itt tudja elérni: https://www.mfb.hu/mfb-pont/mfb-pont-kereso

Forduljon hozzánk,  segítünk megtalálni az Ön számára minden szempontból kedvező  pénzintézetet.

A hitelkiváltás feltételei, előnye és célja

Fizetési moratórium: A legfontosabb tudnivalók!

A bankok a 2020. március 19-én a Kormány 47/2020. (III. 18.) sz. rendelete értelmében életbe léptették a fizetési moratóriumot az alábbiak szerint. Elolvasom

Azonnali pénzügyi segítség

Azonnali pénzügyi segítség a jelenlegi helyzetben

Ahogy a hírekben láthatjuk a koronavírus terjedése akár hónapokig, nyár végéig is eltarthat. De akadhatnak egyéb váratlan események, rosszabb gazdasági környezet is.

Cégünk 2005 óta segíti ügyfeleit hitelfelvételben, hitel és állami támogatások tanácsadásában.

Mi úgy látjuk, hogy az elhúzódó helyzet kapcsán sok embernek szüksége lesz azonnali pénzügyi segítség igénybevételére.

Látva a kialakuló helyzetet és korábbi tapasztalatainkból tanulva azt javasoljuk mindenkinek, hogy időben hozzon meg olyan döntéseket, amihez banki hitelt szeretne felvenni.

Elolvasom

A hitelkiváltás feltételei, előnye és célja

Így zajlik lépésről lépésre a befektetők szerzése

Minden induló vállalkozás esetében nagyon fontos és meghatározó a befektetők szerzése. De még a nagyobb vállalkozásoknál is elérkezik az a pillanat amikor többen is elkezdnek nagyban gondolkodni, és szeretnének fejlődni, fejleszteni. Ezekhez a tervekhez azonban tőkére van szükség, amelyet az új befektetők tudnak biztosítani. A megbízható befektetők szerzése egy rendkívül fontos folyamat, amelyet gondos előkészítésnek kell megelőznie és több részfolyamatra bontható. Nézzük meg, hogyan történik: 

Az befektetők szerzése az üzleti tervnél kezdődik

A megfelelő befektetők szerzése csak akkor lehetséges, amennyiben teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, mit is akarunk pontosan. Miután megszületett az elhatározás, neki kell állni a tényleges megvalósításhoz. Ehhez szükséges egy kidolgozott üzleti terv, illetve az úgynevezett one page, amely nem más, mint a cég befektetési összefoglalója. Ez egy olyan dokumentum, amely megmutatja, hogy miért érdemes az adott vállalkozásba tőkét invesztálni. Ezeket minden szempontból érdemes átnézni, hogy tényleg korrekt, időszerű legyen és ne tartalmazzon irreális gondolatokat, terveket.

A befektetők megkeresése

A megfelelő befektetők szerzése csak akkor lehetséges, amennyiben teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, mit is akarunk pontosan. Miután megszületett az elhatározás, neki kell állni a tényleges megvalósításhoz. Ehhez szükséges egy kidolgozott üzleti terv, illetve az úgynevezett one page, amely nem más, mint a cég befektetési összefoglalója. Ez egy olyan dokumentum, amely megmutatja, hogy miért érdemes az adott vállalkozásba tőkét invesztálni. Ezeket minden szempontból érdemes átnézni, hogy tényleg korrekt, időszerű legyen és ne tartalmazzon irreális gondolatokat, terveket. 

Term sheet

A befektetők a korábbi dokumentumok, látogatások és megbeszélések alatt kialakítanak egy véleményt. Ezzel egy időben kidolgoznak egy számukra is optimális lehetőséget, amely nem biztos, hogy egyezni fog az Ön elképzeléseivel. Ezt írásba foglalva küldik el és tartalmazza a befektetni kívánt összeget, a tulajdoni hányadot és minden egyéb részletet. 

Indikatív feltételek megtárgyalása és elfogadása

A term sheet pontjait a startupon – vagyis a befektetőre váró vállalkozáson – belül megvitatják, esetlegesen kiegészítik javaslatokkal, módosításokkal. Amennyiben az előzetes feltételekkel ki tudnak egyezni, indulhat a következő lépés. 

Átvizsgálás

A befektetők szerzése során átvizsgálásra is sor kerül, még az aláírások előtt. A céget jogi és egyéb szempontokból (tulajdoni hányad, piaci helyzet) is átvizsgálják. Amennyiben ezek megfelelőnek bizonyulnak, akkor a korábban megbeszélt indikatív feltételeket rögzítik a szükséges módosításokkal együtt. 

Befektetési ajánlat megtétele és a formális elfogadása

Miután minden részletben megegyezett a startup és a befektető, megtörténik a befektetési ajánlat megtétele, amely már hivatalos és jogi erejű. Ezt pedig a startup vállalkozásnak is szintén el kell hivatalosan fogadnia. A befektetők szerzése ezzel az utolsó lépéssel válik egésszé. 

A befektetés

Miután lezajlanak a jogi és a hivatalos procedúrák megtörténik a befektetés és a startup tőkéje megemelkedik. Ezzel egyidőben pedig a megállapodás szerint a befektető megjelenhet részvényesként, tulajdonosként – a befektetés mértékéig.

Amint azt Ön is láthatja, a befektetők szerzése hosszú a folyamat. A már régebbi vállalkozások számára is sok idő, amíg találnak egy megfelelő befektetőt. Ehhez elsősorban egy nagyon jó üzleti tervre van szükség, amely hűen ábrázolja a céget és elérhetővé, vonzóvá teszi a vállalatot. Továbbá egy olyan ötletre van szükség, amely a lehetőségekhez képest minimális kockázatot jelent a befektetők részére és megvalósítható.

A befektetők szerzése időigényes feladat. Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén és bővítse, fejlessze sikeresen vállalkozását!

kombinált mikrohitel

Kombinált mikrohitel vállalkozások részére

A 2019-es kombinált mikrohitel a saját önrésszel, állami vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel összekötött program, amely mind induló, mind pedig már meglévő vállalkozásának nagy segítséget jelenthet. A jelenlegi feltételeinek köszönhetően akár már 20 millió forint is igényelhető. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban jusson vállalkozása a szükséges összeghez, adja be az online igénylését. Ezen felül a kombinált mikrohitel akár lakás vásárlására, bővítésére, felújítására vagy építésére is igényelhető.

A kombinált mikrohitel feltételei

 • A felvehető összeg 1 és 20 millió forint között lehet. Ebből legfeljebb 4 millió forint a vissza nem térítendő támogatás.
 • A kombinált mikrohitel csak forint (HUF) alapon érhető el.
 • Futamideje maximum 10 év.
 • A tőketörlesztés megkezdésének türelmi ideje maximum 2 év.
 • A projekt befejezésének határideje 12 hónap, amelyet a hitelszerződés életbe lépésétől számítanak.
 • A szükséges önerő a finanszírozandó projekt értékének 10%-a. Ami a vissza nem térítendő támogatás, az állami hitel, valamint a saját erő összegének a 10%-a.
 • A fedezet elsősorban ingatlan, amely csak elsőrangú lehet – vagyis más jelzálog nem lehet rajta bejegyezve. Ezen felül elvárt a bankgarancia és az óvadék. Szükség esetén pótfedezet is bevonható. A vissza nem térítendő támogatáshoz nincs szükség fedezetre.
 • A kombinált mikrohitel elszámolási kötelezettséggel jár.
 • A hitel kamata forint alapon 7-8,5%.

Mikrohitel-kalkulátor

Számítsa ki leendő törlesztő részletét a hitelkalkulátor segítségével már most, hogy tudja mekkora összeggel kell számolnia. A kalkulátorban adja meg az igényelni kívánt összeget, valamint a tervezett futamidőt és azonnal láthatja a már kamattal megnövelt értéket. Kezdő vállalkozását szeretné fellendítené, esetleg a meglévőt bővíteni? Most itt a lehetőség, amelyhez még állami támogatást is kap!

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!

forint alapú hitelek

Forint alapú hitelek, érdemes ezek mellett dönteni

A forint alapú hitelek egyre népszerűbbek a banki szférában. Lévén, hogy a forinthitelek vezető szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kialakulásától kezdve rohamos növekedésnek indult. Ez annak is köszönhető, hogy egyre több banknál kerültek fókuszban a jegybanki alapkamathoz, illetve a Budapesti Bankközi Kamatláb mértékéhez, mint referenciakamathoz kötött forint alapú hitelek.

Létezik egy úgynevezett ”hitelezhetőségi limit”, ami azt határozza meg, hogy a hiteligénylő teljes jövedelmének pontosan hány százalékát fordíthatja havonta hiteltörlesztésre. Szintén forint alapú hitelkonstrukciók esetén a legmagasabb, azaz a teljes bevétele teljes maximálisan felhasználható kölcsöntörlesztésre.

A hitelezhetőségi limit konstrukciójának kialakítása ugyancsak a forint alapú hiteleknek engedett nagyobb teret. Mindebben közrejátszottak a jogszabály által rögzített finanszírozási szabályok is. 

Miért érdemes a forint alapú hitelek mellett dönteni?

A legfontosabb érv ami a forint alapú hitelek mellett szól az az, hogy nincs árfolyamkockázat. Ennélfogva pedig nem kell váratlan tőketartozás növekedéssel számolni még akkor sem, ha a hazai fizetőeszköz horribile dictu leértékelődne. Ennek köszönhetően a bankok nem fognak felszólítást küldeni abban az esetben sem, hogy előtörlesztés szükséges kellő fedezet hiányában vagy esetleg egy kiegészítő ingatlanfedezetet kell bevonni az ügyletbe.

A mostani állásnak megfelelően a pénzügyi partnereinknél jelenleg felvehető forint alapú jelzáloghitelek akár 5, 10 évig fix vagy végig fix éves kamatperiódussal is igényelhetők. Ennélfogva ezen intervallum alatt nem változik a törlesztőrészlet összege, ami hosszú távon kiszámíthatóságot és megbízhatóságot hoz magával.

Az eligazodást segíti a honlapunkon megtalálható hitelkalkulátor. Segítségével lakásából is kényelemesen és egyszerűen kiszámolhatja az aktuális törlesztőrészleteket, ami lehet akár szabad felhasználású vagy hitelkiváltó kölcsön, illetve lakáscélú jelzáloghitel.

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén és segítünk Önnek előnyös hitellehetőséget találni!

Mi az a KHR lista és kik szerepelnek rajta?

Mi az a KHR lista és kik szerepelnek rajta?

A KHR, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszer – korábbi nevén BAR lista -, a hazai bankok és hitelintézetek által működtetett hitelinformációs adatbázis. Az adatbázisban 2011 októberétől minden hitellel rendelkezőt nyilvántartásba vesznek. Korábban csak azokat tartották itt nyilván, akik elmaradásuk miatt hátralékba kerültek. Elolvasom