Mi az a KHR lista és kik szerepelnek rajta?

Mi az a KHR lista és kik szerepelnek rajta?

A KHR, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszer – korábbi nevén BAR lista -, a hazai bankok és hitelintézetek által működtetett hitelinformációs adatbázis. Az adatbázisban 2011 októberétől minden hitellel rendelkezőt nyilvántartásba vesznek. Korábban csak azokat tartották itt nyilván, akik elmaradásuk miatt hátralékba kerültek.

Miért kerül fel valaki a Központi Hitelinformációs Rendszer listájára?

Hitelmulasztás esetén, amennyiben a lejárt és ki nem fizetett tartozás összege meghaladja a mindenkori aktuális minimálbért és az folyamatosan, tehát több mint 90 napig fennáll. Ebben az esetben nem csak az adós, de vele együtt az adóstársak és kezesek is bekerülnek a KHR-be mint negatív hitelmulasztók.

Addig, míg nem rendezik az adott tartozásukat a szolgáltatóval, aktívnak tekintendők. Ha sikerül rendezni, passzív hitelmulasztóként fognak szerepelni. Ezután még további 1 évig szerepelni fognak a listán, mint passzív hitelmulasztók. Amennyiben közös megegyezéssel, havi fizetéssel rendezik a tartozást, esetleg elengedtek az eredeti összegből, akár 5 évig is fent lehetnek.

Honnan értesülhet valaki arról, hogy szerepel a listán?

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisában szereplő adatok egy része az ügyfél előzetes hozzájárulása esetén válik elérhetővé, míg másik része bizonyos események bekövetkeztekor.

Hitelmulasztás esetén a szolgáltatónak van lehetősége felhívni az ügyfél figyelmét, hogy mulasztása következtében felkerül a listára, mint negatív adós. Ugyanakkor ezt a jelzést nem kötelező megtennie. Ez pedig lehetetlenné teszi az ügyfelez, hogy a továbbiakban bármilyen más szolgáltatótól hitelt igényeljen.

Van-e megoldás ennek ellenére? Hogyan lehet mégis hitelhez jutni, ha valaki szerepel a negatív listán? Létezik-e az a bizonyos „osztrák hitel”?

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén és érdeklődjön lehetőségeiről!