A hitelkiváltás feltételei, előnye és célja

Fizetési moratórium: A legfontosabb tudnivalók!

A bankok a 2020. március 19-én a Kormány 47/2020. (III. 18.) sz. rendelete értelmében életbe léptették a fizetési moratóriumot az alábbiak szerint.– A fizetési haladék kizárólag a 2020. március 18-ig már folyósított kölcsönökre áll fenn december 31-ig, de ezt a Kormány egy újabb rendeletével akár meg is hosszabbíthatja.

– A fizetési haladék lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing szerződésekre vonatkozik, beleértve a munkáltatói kölcsönszerződéseket is. Fontos, hogy törlesztési biztosításokat nem érinti a fizetési haladék! Illetve a már felmondott hiteleket sem.

– A fizetési haladék időszakában Önnek átmenetileg nincs tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége, a hitel eredeti futamideje pedig legalább a moratórium idejével meghosszabbodik.

Folyószámlahitel és hitelkártya esetén a fizetési moratórium végét követően az elmaradt tőke, kamat és díj az eredeti szerződésben foglaltak szerint válik esedékessé.

– A fizetési haladék ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési haladék lejárta után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni úgy, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét.

– A fizetési moratórium ideje alatt lejáró szerződések 2020. december 31-éig meghosszabbításra kerülnek.

Miért érdemes fizetni továbbra is törlesztőrészletet a fizetési haladék ideje alatt?

Ha úgy látja, hogy háztartása bevétele, jövedelmek továbbra is lehetővé teszik, hogy fizesse hitelei törlesztését, akkor azok további rendszeres törlesztésével elkerülheti, hogy a fizetési haladék miatt kamatnövekmény keletkezzen és a futamidő meghosszabbodjon. Ha háztartása bevételében időközben kedvezőtlen változás történik, akkor Önre újra érvényes a fizetési haladék.

Hogyan fizetheti be a törlesztőrészletét a fizetési moratórium ideje alatt?

A fizetési haladék ideje alatt lehetősége van a törlesztőrészletei megfizetésére, ha nyilatkozatot tesz, amit online a bankja oldalán egy kitöltendő nyomtatványon is megtehet vagy internetbankon keresztül is. Ezért kérünk titeket első körben a banki oldalakon keressetek erre irányuló felhívásokat. Ha eddig átutalással vagy postai csekken fizettetek törlesztőrészletet, akkor ezt változatlanul megtehetitek.

Fontos még tudni:

Ha a hitelszámlákra bármilyen jogcímen átutalás, befizetés érkezik, az nyilatkozat kitöltésétől függetlenül, a vonatkozó kölcsönszerződés és üzletági üzletszabályzat rendelkezéseinek megfelelően járnak el. Fontos, hogy egyetemlegesen kötelezett adósok esetében az egyetemlegesség folytán a bankhoz bármelyik adós által intézett jognyilatkozat, és bármelyik adósnak a bankkal szemben végzett jogcselekménye a másik (többi) adósra is külön nyilatkozat vagy jogcselekmény nélkül kihat.