lakás előtakarékosság

Lakás-előtakarékosság: minden, amit tudni érdemes

Nehéz vitatkozni a ténnyel, hogy a lakásvásárlás vagy felújítás mindig egy fontos mérföldkő az életünkben. A lakás-előtakarékosság segít, hogy könnyebben eljussunk egy ilyen jelentős eseményhez, hiszen a saját otthon megvalósításához szükséges pénzösszeg megtakarítása sajnos nem megy egyik napról a másikra. 

 

Mit jelent a lakás-előtakarékosság?


A lakás-előtakarékosság tehát egy olyan lehetőség, ami segít abban, hogy megtakarítsuk a szükséges pénzt lakásvásárláshoz vagy felújításhoz. Egy ilyen konstrukció esetében általában havonta kell befizetni egy előre meghatározott összeget a takarékszámlára. Ez az összeg kamatozik, amelynek mértékét meghatározza a pénz lekötésének hossza és a befizetett havi összeg.

takarékoskodni lakásért

Építés, bővítés, felújítás…


Gyakori tévhit, hogy a lakás-előtakarékosság kizárólag új otthonunk megvalósításában segít. Valójában az összegyűlt pénzt több módon is fel tudjuk használni. Fordíthatjuk például

  • otthonvásárlásra,
  • új építésére,
  • a meglévő bővítésére,
  • és felújításra, korszerűsítésre is.

Miért jó a lakás-előtakarékosság?

 

Sokan úgy gondolják, hogy felesleges betenni egy takarékszámlára a pénzt, hiszen saját maguk is félre tudják tenni havonta ugyanezt az összeget. Ez igaz, azonban a lakás-előtakarékossági számla ennél sokkal többet nyújt az ügyfeleknek.

Rendszeres kamatozás

A saját magunknak félretett összeg bankszámlán sajnos nem kamatozik, vagy legalábbis nem megfelelő mértékben. Ezzel ellentétben a lakás-előtakarékossági számlával konstrukciótól függően 10 százalékos vagy akár 30%-os kamatot is elérhetünk.

Érdemes azonban figyelnünk a részletekre.  Az éves kamatozás nem feltétlenül azt jelenti, amire gondolunk. Nézzünk egy példát: ha havonta 20 ezer forintot teszünk a számlánkra, akkor egy év múlva 240 ezer forint után kapunk kamatot. Itt jön a csavar! Öt év múlva ugyanis nem a már bent lévő 1 millió 200 ezer forint után kapjuk meg a kamatot, hanem ugyanúgy az éves befizetés, azaz a 240 ezer forint után.

Nincs kibúvó a befizetés elől

 

Ha lakás-előtakarékosságot kötünk, akkor minden hónapban be kell fizetnünk az adott összeget, nincs kifogás vagy halasztás. Ez az elköteleződés hasznosabb, mint amikor saját magunknak teszünk félre. Valljuk be, az utóbbi esetben  bizony akadnak olyan hónapok, amikor nemes egyszerűséggel elköltjük a pénzt. A lakás-előtakarékosságnál ilyen nem fordulhat elő: az összeget minden hónapban be kell fizetni az adott számlára. Ez biztosítja, hogy elérjük célunkat.

Köt a futamidő vége

 

A lakás-előtakarékosság számlájára befizetett pénzt csak akkor tudjuk felhasználni, ha a futamidő lejár. Fontos szempont, hogy a kamatot csak abban az esetben kapjuk meg, ha valóban lakáscélokra költöttük el a pénzt és ezt bizonyítani is tudjuk (például adásvételi szerződéssel vagy számlákkal). Ez is egy ösztönzés arra, hogy pénzünk valóban oda kerüljön, ahova terveztük.

Kedvezőbb hitel

 

További előnye az előtakarékossági számlának, hogy akár kedvezőbb hitelhez is hozzájuthatunk az adott pénzintézetnél. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a megtakarított pénzt önerőként szeretnénk felhasználni lakásvásárláshoz, akkor az adott pénzintézet kedvezőbb hitellehetőségeket is nyújthat. Erről azonban érdemes már a szerződés megkötése előtt tájékozódni.

házaspár takarékoskodik

Elúszhat a kamat, ha nem vigyázunk!

Kamat csak akkor jár, ha eleget teszünk a kötelezettségeinknek. Mit jelent ez? A rendszeres befizetés mellett figyelnünk kell arra is, hogy mikor használjuk fel a pénzt. A kamatra  ugyanis csak akkor számíthatunk, ha a futamidő lejárta után vesszük ki pénzünket. Amennyiben bármilyen oknál fogva előbb szeretnénk hozzáférni, az is megoldható, de tisztában kell lennünk azzal, hogy így a kamat elúszik. Szintén lemondhatunk a kamatról, ha megvártuk ugyan a futamidő végét, de nem lakáscélokra költjük el a pénzt, vagy nem tudjuk azt igazolni.

Mennyi időre érdemes lakás-előtakarékosságot kötni?


A szerződés hossza értelemszerűen terveinktől és lehetőségeinktől függ. Személyenként eltérő lehet, hogy mennyi időre érdemes befektetni a pénzt. 

  • Egyrészt attól függ, hogy az összeget mikor szeretnénk felhasználni. Ha 10 év múlva tervezünk ingatlant vásárolni, akkor nyilván a 10 éves lekötést érdemes választani, ám ha korábban van szükségünk a pénzre, akkor rövidebb futamidő mellett is dönthetünk.
  • Másrészt fontos a befizetett összeg nagysága is. Nem mindegy, hogy havonta 20 vagy 50 ezer forint kerül a számlára. Ez már öt év távlatában is órási különbség lehet.
  • Harmadrészt a futamidőt meghatározza az a tény is, hogy mekkora összeget szeretnénk a végén kivenni. Érdemes számolni azzal is, hogy a hosszabb futamidőre szóló konstrukciók általában többet kamatoznak, így a befizetett pénzösszegnél többet kaphatunk vissza.

Lakás-előtakarékosság: Informálódjunk, mielőtt lépünk!


Érdemes alaposan megfontolni milyen lakás-előtakarékossági konstrukciót választunk, mielőtt fejest ugranánk az első lehetőségbe. Több pénzintézet is kínál hasonló terméket, azonban mindegyiknél más a feltétel, a futamidő, a kamatozás és az ezután felvehető hitellehetőség is.

saját lakás 

Nem könnyű választani, hiszen fontos, hogy az apróbetűs részeket is megismerjük, mielőtt döntenénk. A Bankárnet pénzügyi tanácsadói minden részletre kiterjedő felvilágosítást adnak a különböző konstrukciókról, hogy a legjobb helyre tehessük pénzünket céljaink megvalósításához.