nyugdíj-előtakarékosság

Nyugdíj-előtakarékosság: a biztos jövő alapja

Hol van még a nyugdíj? – teszik fel sokan a kérdést. A mindennapok nyüzsgő ismétlődésében, az iskola és a munka szorgos évei alatt valóban távolinak tűnik, pedig az idős éveinkre nem lehet elég korán felkészülni. Jobb minél előbb tenni azért, hogy idős korunkban anyagi biztonságban éljünk. A nyugdíj-előtakarékosság pont ebben segít: lehetővé teszi, hogy akkor se kelljen megélhetési problémákkal küzdenünk, amikor már nem dolgozunk.

 

Mi az a nyugdíj-előtakarékosság?

 

A nyugdíj-előtakarékosság az öngondoskodás egyik fajtája. Célja, hogy segítsen nekünk abban, hogy pénzügyi biztonságot és stabilitást teremtsünk a nyugdíjas éveinkre. A takarékossági számla megnyitása után minden hónapban egy előre meghatározott összeget kell a számlára utalnunk. A számla időnként kamatozik is, így még többet vehetünk ki annál, mint amennyit az évek alatt befizettünk.

Ezt a megtakarítást általában a nyugdíjba vonulás után használhatjuk fel a mindennapi életvitelünkhöz, egészségügyi kiadásokhoz vagy bármilyen más költséghez. Ennek köszönhetőn az életszínvonalunknak nem kell változni akkor sem, ha nem vagyunk aktívak.

nyugdíj-előtakarékosság és biztonság

Három lehetőség közül választhatunk


Ha nyugdíj-előtakarékosságról beszélünk, akkor három lehetőség közül választhatunk. Ezek a következők:

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítás
  • Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Bár jelenleg ez a három típus az, ami hivatalosan is elismert nyugdíj-előtakarékosság, egy-egy típusból rengeteg lehetőséget találunk a piacon, ezért nehéz lehet a döntés, hogy melyik lesz számunkra a legjobb választás.

Miért fontos a nyugdíj-előtakarékosság? 

A nyugdíjas évek kiszolgáltatottak, és ha nem szeretnénk még idős korunkban is dolgozni, akkor bizony érdemes előre gondolkodni. Az előrejelzések szerint az adófizetők száma 30-40 év múlva csökkenni fog, így a mostani fiatalok nyugdíj ellátása veszélybe kerülhet. A nyugdíj-előtakarékosságra azonban nemcsak a fiataloknak érdemes gondolni, de azoknak is, akik 10-20 év múlva kerülnek nyugellátásba. Ennyi idő ugyanis elég ahhoz, hogy félretegyünk annyi pénzt, ami segít majd a biztos megélhetésben.

nyugdíj-előtakarékosság időben

Minél korábban, annál jobb!

A nyugdíjas évekre érdemes időben felkészülni. Gondoljunk csak bele: minél korábban nyitunk megtakarítási számlát, annál nagyobb vagyonnal kezdhetjük meg a gondtalan, pénzügyileg biztosított nyugdíjas éveket.

Tegyük fel, hogy 35 éves korunkban úgy döntünk, szeretnénk pénz félretenni a nyugdíjas éveinkre. Havonta 20 ezer forintot teszünk a számlára egészen 65 éves korunkig, amikor is munkavállalóból nyugdíjassá válhatunk. Bár a 20 ezer forint nem tűnik soknak, azonban 30 év alatt ez több mint 7 millió forintot jelent. Tisztán, kamat és adókedvezmény nélkül.

Akkor sem kell lemondani a nyugdíj-előtakarékosságról, aki már elmúltunk 50 évesek. Egy megtakarítási számlát sosem késő megnyitni. Elég csupán a havonta befizetett pénz összegét emelni, így 5-10 év alatt is bebiztosíthatjuk magunkat. Egy ilyen számlára havonta 10 ezer, vagy akár 100 ezer forintot is utalhatunk, a jelenlegi anyagi helyzetünktől függően.

 

Adókedvezmény is jár

Jó hír, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlák után is számolhatunk adókedvezményekkel. Évente maximum 130.000 Ft-ot igényelhetünk vissza, amennyiben havonta 54.200 forintot vagy éves szinten összesen 650.000 forintot fizetünk be a megtakarítási számlára. Sőt, az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében évente maximum 150 ezer forintnyi adójóváírást igényelhető. Érdemes azonban minden esetben utána járni az adókedvezmény lehetőségeinek, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a pénzünkből.

 

Nem mindegy, mikor vesszük ki

A megtakarításunkat csak akkor tudjuk felvenni, ha hivatalosan nyugdíjba vonulunk. Ekkor megkapjuk a befizetett összeget és az adókedvezményt is. Ám ha bármilyen oknál fogva korábban szeretnénk felvenni a pénzt, akkor az adókedvezményről le kell mondanunk. Azt a pénzintézet levonja a számlánkról, mielőtt folyósítja a fennmaradó összeget. Bár előre nem látható esetek bármikor jöhetnek az életben, de érdemes kivárni a nyugdíjazást mielőtt a pénzfelvétel mellett döntenénk, így tudunk ugyanis a legtöbbet nyerni.

Nyugdíj-előtakarékosság: Rengeteg lehetőség

A nyugdíj-előtakarékosság fontos eszköz az időskori pénzügyi biztonságunk megteremtésében. Minél korábban kezdünk foglalkozni vele, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy nyugodt nyugdíjas évek várnak ránk. A megfelelő nyugdíj-előtakarékosság kiválasztása azonban nem egyszerű feladat a rengeteg lehetőség közül. Léteznek magas hozammal kecsegtető, alacsony költséget kínáló konstrukciók, kifejezetten hölgyeknek szóló ajánlatok és ezernyi egyéb lehetőség. A kínálat szinte végtelen, amibe könnyű belezavarodni.

nyugdíj-előtakarékossággal biztonságban

A Bankárnet pénzügyi tanácsadói segítenek kiválasztani azokat az előtakarékossági lehetőségeket, amelyek leginkább megfelelnek elképzeléseinknek. Emellett elmagyaráznak minden kockázatot és lehetőséget, Sőt, még az apróbetűs részekre is kitérnek, hogy ne maradjanak kérdéseink. Ne feledjük, hogy a nyugdíj-előtakarékosság évtizedekre szól. Ha nem jó helyre tesszük a pénzünket, nem fogjuk tudni kihozni a maximumot a megtakarításainkból.