A hitelkiváltás feltételei, előnye és célja

A megtakarítás vészhelyzet esetén is jól jöhet

A legnagyobb probléma az, amit eddig is sokat és sokszor hangoztattak. Hiába mondják és szólnak erről a hírek állandóam, bizony a lakosság igencsak kis részének van megtakarítása, pedig a megtakarítás vészhelyzet esetén igenis jól jöhet. A megtakarítások alatt nem kell nagy összeget érteni. Akár már a pár tízezres nagyságrendű félretett pénzecske egy esetleges elbocsátás vagy váratlan baleset bekövetkezése esetén majdnem életmentő is lehet. 

Lakáskassza megtakarítások

A lakáskassza megtakarításokat évekkel ezelőtt módosították, így több kedvezményt is életbe léptettek. Ilyen például, hogy nemcsak a takarékoskodó, hanem a közvetlen családtagjai is felhasználhatják a kapott összeget. Ezen felül kedvezmény még, hogy akár 10 évre is köthető a lakástakarék szerződés. Egy valami azonban fontos: a felhasználás célja csakis lakáscél lehet (ebbe még a lakáshitel törlesztése beletartozik). Ezért ebben a formában a megtakarítás vészhelyzet esetén is felhasználható, amennyiben az a lakását érinti. Mivel ez a fajta hitel szabad felhasználásra nem adható, ezen irányú céljai megvalósításához a szabad felhasználású hitelt tudja igénybe venni. 

Kire számíthatunk?

Mivel a legnagyobb réteg az, amelyiknek nincs megtakarított pénze, e miatt felmerül a kérdés, hogy ki az, aki a segítségünkre tud jönni. Ki fog majd tudni gondoskodni rólunk, kölcsön adni vagy éppen bevásárolni, amíg megoldódnak gondjaink? Első helyen természetesen a család áll, őket követik esetlegesen a távolabbi rokonok és a barátok. Vagy végszükség esetén a gyorskölcsön lehet a megoldás. Persze ezeket mind-mind vissza kell fizetni, kamattal vagy anélkül, de számolnunk kell ezzel is. Ezért is jöhet jól, ha van egy kis megtakarítás vészhelyzet esetén. 

Megtakarítás vészhelyzet esetén

Azok, akik már választottak megtakarítási formát és odafigyelnek a váratlan dolgokra is, két rétegre oszthatók:

  • Elsősorban a rövid távú programok érvényesülnek, lekötött bankbetét formájában.
  • Hosszabb távra, akár nyugdíjas éveikre már nagyon kevesen figyelnek, pedig sokféle lehetőség áll a rendelkezésükre.

Megtakarítási programok

Az állam is ad lehetőséget a különböző programokra. Ha csak a nyugdíjra gondolunk, ott a kötelező lehetősége, illetve az önkéntes magánnyugdíj pénztárak is. E mellett a pénzintézetek számos, kedvező kamatozású kínálata is megtalálható a piacon, amelyek mind a mi későbbi éveinket alapozzák meg. A különböző lehetőségek azonban hiába vannak, amíg mi saját magunk nem cselekszünk, ez az elsődleges. Gondoskodjon későbbi éveiről! Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!