kamattámogatott lakáshitel

A kamattámogatott lakáshitel célja, feltételei

A nagyobb bankok, mint az OTP, az FHB és a K&H a lakosság számára is elérhetővé tették lakáshitelüket, amelyekhez akár állami támogatás is igénybe vehető. A kamattámogatott lakáshitel feltételei, valamint az elérhetőségei is valamelyest nyitottabbak. Ugyanakkor hátránya, hogy mindössze öt éves futamidőre szól.

A megtakarítás azonban még így is elérheti akár az évi 100.000 forintot is, ami egy család számra jelentős összeg. A kölcsön mértékét nem csak a kölcsön célja, hanem a szociális helyzet, mint például a gyermekek száma is befolyásolja. Újdonság, hogy késedelmes adósok is igényelhetik kisebb lakás vásárlására, illetve korábbi hitelük kiváltására. Így valóban segítséget jelent a devizahitelesek számára is.

Kamattámogatott lakáshitel feltételei:

  • Új lakás vásárlásánál/építésénél csak olyan ingatlan lehet, amelynek építési engedélye vagy a használatbavételi engedélye 2010. január 1-e után lett kibocsátva.
  • A kamattámogatott lakáshitel 10 millió forint után jár új lakás vásárlása esetén, de a vételár (telekár nélkül, de ÁFÁ-val) nem haladhatja meg a 30 millió forintot.
  • Használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítés esetén max. 6 milliót forintot lehet igényelni, ha a vételár/felújítási költség nem haladja meg a 15 millió forintot.
  • A kamattámogatott lakáshitel a hátralékos adós számára is elérhető, de csak abban az esetben, ha komfortos, de kisebb lakást vásárol, mint a korábbi. Fontos, hogy az energetikai osztályozása nem lehet rosszabb!
  • Felmondott vagy 180 napon túli jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására is igényelhető a kamattámogatott lakáshitel, ha a forgalmi érték a fővárosban, illetve megyei jogú városokban max. 15 millió forint (a hitel mértéke max. 10 millió forint). Egyéb helyeken pedig max. 10 millió forint (a hitel mértéke max. 7 millió forint). A forgalmi értéket ilyen esetekben a bank határozza meg.
  • Azok, akik a devizahitelük kiváltására vettek fel kölcsönt, szintén igényelhetik a kamattámogatott lakáshitelt, de csak akkor, amennyiben a forintra váltott hitel 25%-át elengedi a bank. Ekkor is számít a forgalmi érték, Budapesten és megyei jogú városokban max. 20 millió, vidéken pedig max. 15 millió forint lehet. Szintén nagyon fontos, hogy az adósnak legalább egy gyermekkel kell egy háztartásban élnie.

Hitelkalkulátor

Próbálja ki a lakáshitel-kalkulátort! A kalkulátor több ajánlatot is megmutat éppen azért, hogy garantáltan a legkedvezőbbet találja meg. Azonnal látni fogja mekkora törlesztő részlettel kell számolnia és mennyivel kevesebbet kell fizetnie. Találja meg a legjobb, legolcsóbb hitelt és élvezze saját lakása adata örömeit! További információért lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén.