Jelzáloghitel fedezet

Jelzáloghitel-fedezet, forgalmi és hitelbiztosítéki érték

A jelzáloghitel-fedezet fontos szerepet játszik a hitel igénylése és elbírálása során egyaránt. Ettől függ ugyanis a hitel mértéke. Jelzáloghitel esetén elsősorban az ingatlan jelenti a fedezetet. A pénzintézetek előre meghatározzák azokat a típusokat, amely ingatlanok fedezetként szolgálhatnak. 

Jelzáloghitel-fedezet típusai:

  • Fedezetként szolgálhat a családi ház, ikerház, társasházi lakás, nyaraló vagy hétvégi ház.
  • Némely esetben elfogadhatják a telket is, mint jelzálogot, de ez nem mindenhol van. Esetleg telekvásárlási hitel igénylésénél lehet néhol alkalmazni. 
  • Általában a hitelbiztosítéki értékének meg kell haladnia a 4 millió forintot. Csak ebben az esetben fogadható el fedezetként.
  • Több helyen elfogadnak üzleti típusú ingatlanokat is, mint például különböző üzleteket, sörözőt, pékséget és akár cukrászdát is, de ez jellemzően már vállalati hitel kategória.
  • Garázs csak kiegészítő fedezetként szolgálhat abban az esetben, ha önálló helyrajzi számmal rendelkezik, valamint a hitelbiztosítéki értéke min. 5 millió forint.

Mit jelent a forgalmi érték? Mi a hitelbiztosítéki érték?

A forgalmi érték a hivatalos szerv – vagyis a szóban forgó pénzintézet -, kijelölt értékbecslője által megállapított érték. A hitelbiztosítéki érték függ a forgalmi értéktől. A hitelbiztosítéki érték esetében fontos szerepet játszik az ingatlan elhelyezkedése is. Ez az érték egyéb helyeken akár 20-30 %-kal is csökkentett lehet. A hitelbiztosítéki érték más néven a menekülési érték, mivel megállapításánál azt is figyelembe veszik, milyen áron adható el az ingatlan 90 napon belül. Ezért vonnak le jelentős százalékokat, hiszen olcsóbban hamarabb elkel az ingatlan. 

A forgalmi érték, az elhelyezkedés, illetve az ingatlan állapota és eladhatósága alapján kerül kiszámításra. Ez jellemzően ugyanannyi mint a vételár.

Megyei székhelyen lévő ingatlan esetén a hitelbiztosítéki érték a forgalmi érték mínusz 10 -30%-a is lehet. 

Mennyi időbe kerül az értékbecslés elkészítése és mennyibe kerül?

Az értékbecslés elkészítése általában 3-10 napot vesz igénybe. Ilyenkor az egész ingatlant, és annak területét is vizsgálat alá veti a hivatalos értékbecslő, hogy minél valósabb képet kapjon az ingatlanról és környezetéről. Az értékbecslés ára attól is függ, ki készíti el. Megközelítőlegesen 40.000 forint körül mozog.

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!