Jelzáloghitel fedezet

Jelzáloghitel-fedezet, forgalmi és hitelbiztosítéki érték

A jelzáloghitel-fedezet fontos szerepet játszik a hitel igénylése és elbírálása során egyaránt. Ettől függ ugyanis a hitel mértéke. Jelzáloghitel esetén elsősorban az ingatlan jelenti a fedezetet. A pénzintézetek előre meghatározzák azokat a típusokat, amely ingatlanok fedezetként szolgálhatnak.

Jelzáloghitel-fedezet típusai:

  • Fedezetként szolgálhat a családi ház, ikerház, társasházi lakás, nyaraló vagy hétvégi ház.
  • Némely esetben elfogadhatják a telket is, mint jelzálogot, de ez nem mindenhol van. Esetleg telekvásárlási hitel igénylésénél lehet alkalmazni. A termőföld itt külön jelentést kap, ugyanis bel- illetve külterületi termőföld esetén a hitelbiztosítéki értékének meg kell haladnia a 4 millió forintot. Csak ebben az esetben fogadható el fedezetként.
  • Több helyen elfogadnak üzleti típusú ingatlanokat is, mint például különböző üzleteket, sörözőt, pékséget és akár cukrászdát is. Viszont szálloda és kemping nem lehet jelzáloghitel-fedezet.
  • Garázs csak kiegészítő fedezetként szolgálhat abban az esetben, ha önálló helyrajzi számmal rendelkezik, valamint a hitelbiztosítéki értéke min. 15 millió forint.

Mit jelent a forgalmi érték? Mi a hitelbiztosítéki érték?

A forgalmi érték a hivatalos szerv – vagyis a szóban forgó pénzintézet -, kijelölt értékbecslője által megállapított érték. A hitelbiztosítéki érték függ a forgalmi értéktől. A hitelbiztosítéki érték esetében fontos szerepet játszik az ingatlan elhelyezkedése is. A forgalmi érték, az elhelyezkedés, illetve az ingatlan állapota és eladhatósága alapján kerül kiszámításra. Alacsonyabb, mint a forgalmi érték.

Megyei székhelyen lévő ingatlan esetén a hitelbiztosítéki érték a forgalmi érték mínusz 10 %-a. Ez az érték egyéb helyeken akár 20-30 %-kal is csökkentett lehet. A hitelbiztosítéki érték más néven a menekülési érték, mivel megállapításánál azt is figyelembe veszik, milyen áron adható el az ingatlan 90 napon belül. Ezért vonnak le jelentős százalékokat, hiszen olcsóbban hamarabb elkel az ingatlan.

Mennyi időbe kerül az értékbecslés elkészítése és mennyibe kerül?

Az értékbecslés elkészítése általában 3-4 napot vesz igénybe. Ilyenkor az egész területet vizsgálat alá veti a hivatalos értékbecslő, hogy minél valósabb képet kapjon az ingatlanról és környezetéről. Nem minden esetben, leginkább pénzintézetektől függően, némely esetben elfogadható a tulajdonos által megbízott értékbecslő szakvéleménye is. Az értékbecslés ára attól is függ, ki készíti el. A magánszemély által megbízott értékbecslők drágábbak, tarifájuk akár 80.000 forint is lehet. Ezzel szemben a bank által kirendelt értékbecslő díja jóval alacsonyabb, megközelítőlegesen 40.000 forint körül mozog.

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!