pénzügyek tudatos szervezése

Fontos döntések – Pénzügyek tudatos szervezése

Szinte minden a pénz körül mozog. Ha van, akkor az a probléma forrása, hogy mennyi mindent kell fedeznie, ha pedig nincs, akkor pedig az, hogy hogyan lehetne több a szükséges kiadásainkra. Éppen ezért nagyon fontos a pénzügyek tudatos szervezése. Az első apró lépés lehet a pénzügyek rendezéséhez, hogyha időnként felülvizsgáljuk kiadásainkat, hiszen némely tétel ugyan állandó, ám biztosan találunk közötte olyanokat is, amelyek figyelembevételével és elhagyásával jelentős megtakarítás érhető el. A pénzügyek tudatos szervezéséhez számos tényezőt alaposan figyelembe kell venni, amelyekről Facebook oldalunkon már korábban többször is beszámoltunk.

Most pedig nézzük meg, hogy anyagi szempontból, mit és hogyan tehetünk, illetve ezekhez milyen érzelmek társulnak:

Pihent agy – Kikapcsolódás

Fontos döntéseket nem szabad stresszhelyzetben és kapkodásból meghozni. A pénzügyek tudatos szervezése alapos megfontoltságot igényel. Ha eddig nem volt pár nyugodt pillanata, akkor adjon magadnak akár csak tíz percet (ha teheti, akkor többet is), hogy kikapcsoljon. Üljön le egy pillanatra, meditáljon, sétáljon egyet, hallgasson zenét, végezzen olyan tevékenységeket, amelyek valóban ellazítják és egyben fel is frissítik.

Tudatosság – Őszinteség

Itt az ideje a színvallásnak! Vegyen elő papírt és tételesen soroljon fel minden kiadást. Kifejezetten ügyeljen arra, hogy még csak véletlenül se csípjen le egyetlen kiadást sem. A nagyobb tételek, mint például a törlesztő részlet, a bérleti díj és a rezsi kerüljenek a lista elejére. Majd ehhez jöhetnek az élelmiszervásárlások és a ruházat, szükség esetén a gyógyszerek. Az egyéb kiadásokról se feledkezzen meg, mint például a telefonelőfizetés, könyv- és újságvásárlások. Fontos lehet feljegyezni azt is, hol és mennyiért szerzi be a cigarettát, az alkoholt, naponta hol étkezik vagy magával viszi, mennyit költ extra nassolni valóra, valamint hová jár el szórakozni vagy mi az, ami Önnek szórakozás és mennyi költséget von maga után. 

Manapság sok bank mobil applikációja is gyűjti és részletezi ezen adatokat az ügyfél helyett. A pénzügyek tudatos szervezése érdekében fontos, hogy szembesítse magát azzal, hogy hol és mire „folyik ki” a kezéből a pénz. Ha nem így van, akkor Ön szerencsés és már tudatosan kezeli dolgait. De ne felejtse, az apró dolgokra nem mindig figyelünk és a „sok kicsi sokra megy”. 

Tudatosság – Megtakarítás – Befektetés – Öngondoskodás

Van már megtakarítása? Gondolja, hogy tudna erre is fordítani havonta? A fenti listán van olyan tétel, amit esetleg kihagyhatna vagy újratervezhetne? Bármelyik iránt is érdeklődik a következők közül: a nyugdíj-előtakarékossághoz, a megtakarításokhoz, a lakáskasszához, a befektetésekhez és az öngondoskodáshoz is pénz szükséges. Tehát ezeket is érdemes felvezetni a tételesen felsorolt listára. 

Újratervezés

Milyen céljai vannak? Vannak bakancslistás álmai és megvalósítandó projektjei? Melyikeket mikor szeretné elérni és hogyan? A pénzügyek tudatos szervezése érdekében ezekkel a tételekkel is számolnia kell.

A sokszor írt 1-5-10 éves terveket érdemes olykor elővenni vagy éppen megírni és azokat részcélokra bontani. Mekkora összegre van szüksége? Bevállalna egy személyi kölcsönt, ami megold egy gondot és létrehozhat vele egy csomó mindent, ezáltal pedig bőven megtérül? Vagy csak nagy örömet szeretne okozni egy közelgő családi eseményre? Ezekkel is szükséges tervezni.

Érdemes a megírt listákat tehát átolvasni és felülvizsgálni – akár a bevásárlással töltött időt elcserélni online kattintgatással, ha ez az idő lehetőséget ad olyanra, ami pénzt hozhat a konyhára. 

Kérje szakértő segítségét!

Ott van a hitel törlesztője, vagy éppen többé is. Lehet, hogy még bérel lakást vagy éppen nyaralna. Ha már felülvizsgálta pontról-pontra a pénzügyi listáját és átgondolta, szeretne-e megtakarítani (ma már szinte kötelező, már csak a saját magunk védelmében is), akkor jöhet a következő lépés: érdeklődni és a terveit megosztani egy szakértővel. Az ezerféle ajánlatból nehéz megmondani, kinek mi felel meg, illetve mire lehet még szüksége és mire lenne lehetősége, amiről nem is tud. 

Hozzon felelősségteljes döntést!

Ezt ugyan nem szükséges túlmagyarázni, viszont az biztos, hogy a saját dolgai teljes átvizsgálása mellett szét fog nézni az internetet, amely sok esetben nem célravezető. Forduljon szakemberhez, kérje ki véleményét, így akár az ő segítségével előrébb tud lépni. Egy lakásvásárlás vagy lakásépítés, a lakáskassza, az előtakarékosság és egy befektetés is éppen olyan fontos, mint egy személyi hitel. Ily módon a pénzügyek tudatos szervezése révén nem kerül olyan csapdába, melybe sokan beleesnek.

Ön mire hívná még fel mások figyelmét? Mi az, ami még fontos a fent megemlítetteken felül? Milyen hitellel rendelkezik? Meg van elégedve választásával? Írja meg bátran a Bankárnet oldalára, lájkolja oldalunkat és forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén. Szakértőink állnak rendelkezésére!