Lakásvásárlás vagy bérlés

Lakásvásárlás vagy bérlés lenne az előnyösebb megoldás?

Lakásvásárlás vagy bérlés között vacillál? Nem tudja eldönteni, hogy melyik lenne jobb megoldás hosszú távon? Fontos kérdés, hiszen a bérlők piaca is folyamatosan változik, még ha kevesebb figyelem is éri. A jelenlegi lakhelyünktől távolabb eső városban lévő munkahely vagy iskola komoly anyagi kérdéseket és problémákat eredményezhet. Amennyiben a napi bejárás nem megoldható vagy nagyon nehezen kivitelezhető, meg kell oldani a lakhatást.

A vásárlás és bérlés előnyei, hátrányai

A saját lakás egyik előnye, hogy a mi tulajdonunkat képezi. Ha vége a tanulmányi éveknek vagy a későbbiekben mégis máshol szeretne dolgozni, még mindig kiadhatja. Viszont a legtöbben nem rendelkeznek többmilliós megtakarítással, amit erre fordíthatnának, ezért egy hitel több évig is rajta maradhat. Az albérlet esetében viszont pozitív, hogy viszonylag rövid idő után (felmondási idő) otthagyható és nem szükséges hozzá nagy pénzösszeggel rendelkezni. Ideiglenes megoldásként, 1-2 évre ideális megoldás.

Lakásvásárlás vagy bérlés esetén is érdemes alaposan átgondolni a további részleteket. A lakás vásárlása abból a szempontból is előnyös lehet, hogy életbe lépett a kamattámogatás. Amennyiben jogosult rá, akár az otthonteremtési támogatást is igénybe veheti. Sajnos a bérlésre ezek a támogatások nem érvényesek. Ugyanakkor érdekesség, hogy külföldön jól bevált gyakorlat, hogy hosszú évtizedekre, akár 20-30 évre lekötnek egy-egy ingatlant a bérlők. Így egyrészt olcsóbban kapják meg, másrészt általában az ilyen hosszú időtartamnál valószínűleg nem fogják használhatatlanra lelakni, hanem igyekeznek otthonossá tenni.

Lakásvásárlás vagy bérlés? Melyikkel járunk végül jobban?

A bérlés és vásárlás régóta kérdés, ám elsősorban az anyagiak döntenek. Jelenleg még népszerűbb a lakások bérbe vétele a jelenlegi nehezebb anyagi világ miatt.

Tény és való, a lakásvásárláshoz azonnal kell egy viszonylag nagyobb összeggel rendelkeznünk. Jelenleg, ha forint (HUF) alapon szeretnénk hitelt igényelni, akkor minimum a vételár mintegy 20%-át kell letenni. Viszont ha rendelkezünk vagy a családtagunk rendelkezik ingatlannal, amit be lehet vonni a jelzálogfedezetbe, pluszként, a megvásárolandó mellé, akkor önerő nélkül is meg lehet venni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a belvárosokban és a viszonylag jobb, frekventáltabb helyeken lévő ingatlanok ára mindig magasabb.

Albérletek esetében általában, ha kicsit kiegyezünk és nem a felső kategóriából választunk, kb. 100-150 ezer forintért is találhatunk. Természetesen ez attól is függ, hogy az albérletet a fővárosban vagy vidéken szándékozunk bérelni. Viszont mindkét esethez hozzájön az utazás, illetve a költöztetés költségei, amelyek szintén nem olcsók. Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!