szabad felhasználású hitel, hiteltanács, bankárnet

Szabad felhasználású hitelek: rugalmas megoldások pénzügyi célokra.

A modern pénzügyi világban a szabad felhasználású hitelek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, mint rugalmas és sokoldalú pénzügyi eszközök. Ezeknek a hitelek lényege, hogy a felvett összeget a hitelfelvevő szabadon, saját belátása szerint használhatja fel. 

Korábbi cikkünkben a lakáshitel kalkulátorról írtunk. Elmondtuk, hogy miért érdemes használni, és azt is, hogy mi az amire figyelni kell, hogy minden bújtatott költséggel számolhassunk.

Ebben a cikkben a szabad felhasználású hitelekről fogunk írni. Részletezzük, hogy mire lehet felhasználni ezt a hitelfajtát, és azt is, hogy mire kell figyelni, hogy megtaláljuk a legjobb konstrukciót. 

Mik azok a szabad felhasználású hitelek

A szabad felhasználású hitelek olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a hitelfelvevők számára, hogy a felvett összeget bármilyen célra felhasználják anélkül, hogy azt a hitelintézet részletesen előírná vagy ellenőrizné. 

Ezek a hitelek nagy fokú rugalmasságot biztosítanak, mivel nem kötik a felhasználást specifikus célhoz, mint például egy lakáshitel esetében, ahol az összeg kizárólag ingatlan vásárlására vagy felújítására használható fel.

Nézzük meg, hogy pontosan mire használhatjuk a szabad felhasználású hitelt. 

szabad-felhasznalasu-hitel-felhasznalas

Ingatlantól az oktatási költségekig

A szabad felhasználású hitelek sokféleségét jól mutatja, hogy felhasználhatók például otthonfelújításra és bővítésre. Ez azért szerencsés, mert a felújítás, bővítés növeli az ingatlan értékét. 

Emellett a szabad felhasználású hitelt nagyobb értékű személyes vásárlásokra, mint az autóvásárlásra vagy legújabb technológiai eszközök beszerzésre is használhatjuk. 

Az oktatási költségek finanszírozása és az egészségügyi kiadások fedezése szintén gyakori felhasználási területek, amelyek bizonyítják ezeknek a hitelek sokoldalúságát.

Jelzálog, vagy személyi hitel

Szabad felhasználású hitelt kétféleképpen igényelhetünk: jelzáloghitel ingatlanfedezettel, vagy személyi hitel fedezet nélkül. Nézzük meg, melyik mit jelent.

1. Jelzáloghitel ingatlanfedezettel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében nagyobb összegű kölcsönről beszélünk, amit a bank egy saját tulajdonban lévő ingatlanra terhel. Egyes bankok rokon, családtag ingatlanját is elfogadják fedezetként, ha nincs saját.

2. Személyi hitel fedezet nélkül

Ebben az esetben kisebb összegű kölcsönről van szó. Azonban valójában itt sem beszélhetünk fedezetnélküliségről; az ingatlanunk helyett a jövedelem jelenti a biztosítékot a bank számára. Ezek a hitelek általában magasabb kamatozásúak, mivel a bank számára a folyósításuk nagyobb kockázattal jár. 

szabad-felhasznalasu-hitel-jelzalog

Hogyan igényelhetünk szabad felhasználású hitelt? 

A szabad felhasználású hitel igénylésének folyamata hasonló a hagyományos hitelekéhez. Elsősorban szükségünk van a személyes dokumentumainkra – személyigazolványra, lakcímkártyára – és jövedelemigazolásra. is. 

Ezután a bank elindítja a hitelbírálatot. A hitelbírálat során a pénzügyi intézet értékeli a hitelkérelemhez csatolt dokumentumokat és az igénylő pénzügyi helyzetét és a fedezetet. Ez alapján döntik el, hogy megadják-e a kívánt összeget. Ha pozitív a döntéshozatal, akkor jöhet a szerződés aláírása, majd pedig az összeg kifizetése a hiteligénylő felé.

Járjunk utána a törlesztési lehetőségeknek 

A szabad felhasználású hiteleknél felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e korán visszafizetni? 

A válasz, hogy igen, sok esetben lehetőség van a korai visszafizetésre. Azonban mielőtt aláírnánk a szerződést érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségről. 

Az egyösszegű, vagy nagyobb összeg törlesztése nagy segítséget jelent a hitelt igénylőknek, ugyanis így lecsökkenthetik a futamidőt és gyorsabban túljutnak a hitel visszafizetés terhén. Azonban sok esetben a nagyobb összegű törlesztés költségekkel jár, ezért fontos tisztázni, hogy van-e erre lehetőség, és hogy összességében megéri-e a nagyobb összegű törlesztés. 

Mérlegeljük a kockázatot! 

Ahogy minden hitel esetében, úgy a szabad felhasználású hiteleknél is fontos, hogy mérlegeljük a kockázatokat. 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a hitelfelvétel hosszú távú pénzügyi kötelezettséget jelent, így alaposan mérlegelni kell a visszafizetési képességet és a hitel teljes költségét. Kulcsfontosságú az is, hogy csak annyi hitelt vegyünk fel, amennyire ténylegesen szükségünk van. Minél nagyobb a hitel összege, annál többet és hosszabb ideig kell kifizetünk, ezért fontos meghatározni a pontos összeget. 

Nézzünk szét a kínálatban! 

A pénzügyi piac számos szereplője kínál szabad felhasználású hiteleket, így fontos az összehasonlítás. A bankok és pénzügyi intézmények konstrukcióit érdemes alaposan átnézni. Érdemes összehasonlítani 

– a felvehető összeg mértékét, 
– a futamidőt, 
– a havi törlesztőrészletet, 
– és a visszafizetendő összeget. 

Ezek nagyban befolyásolják, hogy melyik hitel lesz számunkra a legjobb. 

Ha nem szeretnénk sok időt szánni a megfelelő szabad felhasználású hitel felkutatására, akkor érdemes független pénzügyi szakemberhez fordulni, aki összegyűjti a konstrukciókat, felhívja a figyelmünket az apró betűs részekre és csak azokat a lehetőségeket ajánlja, amely valóban a legjobb. 

szabad-felhasznalasu-hitel-penz

Kérjük szakértő segítségét

A szabad felhasználású hitelek igénybevétele jelentős pénzügyi döntés, amely komoly tervezést és felelősségteljes megközelítést igényel. A hitelfelvétel előtt érdemes személyes pénzügyi tanácsadóval konzultálni, hogy a legmegfelelőbb pénzügyi terméket válasszuk ki személyes céljaink és lehetőségeink figyelembevételével.

A Bankárnet pénzügyi szakértői megtalálják az ügyfeleink számára legjobb konstrukciókat és segítenek a hitelfelvétel lépéseiben.