Lakáshitel vagy lakáslízing? Mi a különbség a kettő között?

Lakáshitel vagy lakáslízing? Mi a különbség a kettő között?

Nem tudja eldönteni, hogy a lakáshitel vagy lakáslízing lenne Ön számára a megfelelő? A kettő között folyamatos a harc, hiszen mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Amennyiben lakáshitel vagy lakáslízing között vacillál, két alapvető különbségre kell figyelnie. Az egyik ilyen a tulajdon feletti rendelkezés, a másik pedig az önerő mértéke. A kölcsön esetében azonnal a sajátunk lesz a kiszemelt ingatlan, a lízing esetében viszont ez csak az összeg kifizetése után kerül a tulajdonunkba. Továbbá a lízing esetén kisebb önerő szükséges, hiszen akár a fedezetként bevont ingatlan forgalmi értékének 90%-áig igényelhető a lízing összege, míg ezzel szemben a lakáshitelnél ez az érték csak 80%.

Azonban a lakáshitelek esetében bizonyos célokra – mint például új lakás vásárlására -, igényelhető állami támogatás is. Ezekkel az állami támogatásokkal (kamattámogatás és CSOK) egy többgyermekes család kedvezőbbre jöhet ki, mintha lízingelnének. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe vennie, hogy lízingelésre jelenleg csak a Honvédelmi Minisztérium alkalmazásában lévőknek van lehetősége!

Lakáshitel vagy lakáslízing?

Általában a törlesztő részlet nagysága lesz mérvadó a döntésben. Az oldalon található hitelkalkulátor használatával Ön is kiszámolhatja, hogy melyik az Önnek kedvezőbb ajánlat. Ehhez mindössze a tervezett futamidőt, valamint a felvenni kívánt kölcsön összegének nagyságát kell megadnia. A kalkulátor több ajánlatot is mutat Önnek, így garantáltan a legelőnyösebbet tudja majd kiválasztani. Hasonlítsa össze a feltételeket is!

A lakáshitel igénylésének feltételei:

  • 18-70 év közötti életkor
  • legalább 3 hónapos munkaviszony igazolása
  • önállóan terhelhető fedezeti ingatlan (megvásárolandó ingatlan)
  • minimálbér vagy azt meghaladó igazolt jövedelem
  • állandó magyarországi lakcím vagy letelepedési engedély
  • saját névre szóló mobiltelefon
  • legalább 3 havi bankszámla kivonat

A hitel mértéke a fedezetként bevont ingatlan értékének maximum 80%-a lehet. Pótfedezet bevonásával a hitel mértéke 100%-ig növelhető.

Az igényelt hitelösszeg 1 millió és 200 millió Ft között lehet. A maximális futamidő 25-30 év. Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!