Lakáshitel vagy lakáslízing

Lakáshitel vagy lakáslízing? Mi a különbség a kettő között?

Nem tudja eldönteni, hogy a lakáshitel vagy lakáslízing lenne Ön számára a megfelelő? A kettő között folyamatos a harc, hiszen mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Amennyiben lakáshitel vagy lakáslízing között vacillál, két alapvető különbségre kell figyelnie. Az egyik ilyen a tulajdon feletti rendelkezés, a másik pedig az önerő mértéke. A kölcsön esetében azonnal a sajátunk lesz a kiszemelt ingatlan, a lízing esetében viszont ez csak az összeg kifizetése után kerül a tulajdonunkba. Továbbá a lízing esetén kisebb önerő szükséges, hiszen akár a fedezetként bevont ingatlan forgalmi értékének 80%-áig igényelhető a lízing összege, míg ezzel szemben a lakáshitelnél ez az érték csak 75%.

Azonban a lakáshitelek esetében bizonyos célokra – mint például új lakás vásárlására -, igényelhető állami támogatás is. Ezekkel az állami támogatásokkal (kamattámogatás és CSOK) egy többgyermekes család kedvezőbbre jöhet ki, mintha lízingelnének. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe vennie, hogy lízingelésre van lehetősége deviza alapon is, míg lakáshitelt csak forint, illetve euró alapon igényelhet.

Lakáshitel vagy lakáslízing?

Általában a törlesztő részlet nagysága lesz mérvadó a döntésben. Az oldalon található hitelkalkulátor használatával Ön is kiszámolhatja, hogy melyik az önnek kedvezőbb ajánlat. Ehhez mindössze a tervezett futamidőt, valamint a felvenni kívánt kölcsön összegének nagyságát kell megadnia. A kalkulátor több ajánlatot is mutat Önnek, így garantáltan a legelőnyösebbet tudja majd kiválasztani. Hasonlítsa össze a feltételeket is!

A lakáshitel igénylésének feltételei:

 • 18-70 év közötti életkor
 • legalább 3 hónapos munkaviszony
 • önállóan terhelhető fedezeti ingatlan
 • minimálbér vagy azt meghaladó igazolt jövedelem
 • állandó magyarországi lakcím vagy letelepedési engedély
 • saját névre szóló vezetékes vagy előfizetéses vagy kártyás feltöltős mobiltelefon
 • legalább 2 havi bankszámla kivonat

A hitel mértéke a fedezetként bevont ingatlan értékének maximum 75%-a lehet. Pótfedezet bevonásával a hitel mértéke növelhető.

A lakáslízing igénylésének feltételei:

 • 18. életévét betöltött magánszemély, aki a futamidő 10. évében maximum a 65. életévét tölti be
 • legalább 3 hónapos (nem próbaidős) határozatlan idejű munkaviszony; amennyiben a munkaviszonya határozott idejű, minimum 1 éve folyamatosan a jelenlegi munkahelyén kell dolgoznia
 • állandó magyarországi lakcím
 • szükséges önerő 0-20% között a jövedelem és az ingatlanfedezettség függvényében

Az igényelt hitelösszeg 1 millió és 100 millió Ft között lehet, és nem csak forint (HUF), hanem svájci frank (CHF) és euró (EUR) alapon is igényelhető. A maximális futamidő 25 év. Szabadon felhasználható új és használt lakás vásárlására.

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!