Mit jelent a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Mit jelent a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Szükség esetén akár szabad felhasználású jelzáloghitel is igényelhető. Ennek fedezetét egy ingatlan szolgáltatja. A lakáscélú hitelekkel ellentétben ilyenkor nincs adásvételi szerződés vagy számlabemutatási kötelezettség. Tehát arra fordítható, amire szeretné. Mivel a fedezet nagy értékű, ezért maga a hitel összege is lehet magasabb, mint egy személyi kölcsön max 10m ft összege. Így megvalósíthatja kisebb-nagyobb céljait, mint például egy nyaraló megvásárlása, gépek vásárlása, autóvásárlás.

A szabad felhasználású jelzáloghitel feltételei

  • Az ingatlanfedezet mellett nyújtott szabad felhasználású hitel maximális futamideje 20-25 év.
  • A szabad felhasználású jelzáloghitel kizárólag forint (HUF) alapon igényelhető.
  • A felvehető hitelösszeg maximuma legfeljebb az ingatlan becsült piaci értékének az 50-75%-a lehet. Bizonyos esetekben, pótingatlan bevonásával akár az ingatlan értékének 100%-a is felvehető hitelként.
  • Megszűntek a jövedelemigazolás nélküli hitelek, ezért minden esetben – még nagy értékű ingatlan bevonása esetén is -, szükséges a jövedelmet igazolni.
  • Aktív státuszú KHR (korábban BAR) listás személy jelenleg nem igényelheti. Kizárólag tiszta adós (nem KHR listás) bevonásával oldható meg a kölcsönkérelem.

Miért érdemes a hitelkalkulátor használata?

A különböző szabad felhasználású jelzáloghitel ajánlatok között a hitelkalkulátor segítségével könnyedén megtalálhatja az Önnek legkedvezőbb konstrukciót. A kalkulátor olyan Önnek, mintha segédet alkalmazott volna. Kiszámolhatja a várható törlesztő részletét – a futamidő és a kölcsönösszeg megadásával -, és az így kapott legjobb ajánlatokat összehasonlítja, hogy Ön lássa a különbségeket. E mellett kérhet előzetes hitelminősítést is, amellyel kiderítheti, hogy megkaphatja-e a hitelt, ha a későbbiekben meg szeretné azt igényelni.

Amennyiben nem rendelkezik ingatlanfedezettel, a személyi hitel a megoldás

  • A személyi hitel összege az igazolt jövedelem 5-6-szorosa, adóstárs bevonásával ez maximum a jövedelem 7-8-szorosára növelhető.
  • Futamideje pénzintézetenként változik, de általában 3-10 év.
  • Igénybevételéhez minimum 6 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek.
  • Már 18 éves kortól elérhető, de itt még nagy az elutasítási arány. Inkább 25 év felett jellemző a pozitív elbírálás. A személyi hitel esetében a felső korhatár 65 év.
  • Mint ahogyan a szabad felhasználású jelzáloghitel esetében, úgy a személyi kölcsönnél is fontos, hogy a hiteligénylő sem aktív, sem passzív státuszban nem szerepelhet a KHR listán. Ez minden esetben elutasítást von maga után!

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!