fizetési haladék - havi törlesztő

Nem kell fizetni havi törlesztőrészletet?

Az MNB 2020 március 18-án felszólította a bankokat, hogy a vállalati kölcsönök után a lakossági hitelekre is vezessen be fizetési moratóriumot (fizetési haladék). Mit is jelent pontosan a moratórium? Mit jelent az, hogy nem kell fizetni? Mi lesz később?

Az, hogy nem kell fizetni törlesztőrészletet nem azt jelenti, hogy elengedik a tartozást, nem kell kamatot fizetni, csökkennek vagy később emelkednek a kamatok. 

Azt jelenti, hogy a fogyasztási és a jelzáloghiteleknél a moratórium ideje alatt nincs tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége az ügyfélnek.

A moratórium a fizetési haladék időszaka.

Első körben a hiteltörlesztések halasztása (moratóriuma) 2020.12.31-ig tartott a felfüggesztés napjától. Szükség esetén ez meghosszabbításra kerülhetett.

2021. november 1-től már csak a rászoruló csoportok maradhattak a hitelmoratóriumban.

Ilyen csoprtok pl a nyugdíjasok, munkanélküliek, gyermeket várók és nevelők.

A hitelt továbbra is 2020. március 01. előtt kellett felvenni.

De mi történik ezután?

A szerződés szerint fizetendő kamatot ilyenkor hozzáadjuk a még fennálló tőketartozáshoz – tőkésítésre kerül – és a moratórium lejárta után újra számoljuk a törlesztő részletet a hátralévő futamidőre.

A törlesztőrészlet növekedésének mérséklése érdekében az annuitásos kölcsönök futamideje a fizetési moratórium idejével meghosszabbításra kerül.

A törlesztési moratórium minden olyan ügyfélre vonatkozik aki ezt kérte, azonban azon ügyfelek, akik szerződés szerinti törlesztéseiket problémamentesen továbbra is fizetni kívánják, elkerülhetik a későbbi törlesztőrészlet növekedését, ha nem kérnek moratóriumot és ezt jelzik a Bank felé.

 De akkor hogyan jelezzem, hogy szeretnék fizetni?

Rögzített vonalon, személyesen, netbankon keresztül, emailben lehet ezt jelezni.

Az MNB folyamatosan biztosítja a bankrendszer szükséges likviditását, így a fizetési halasztás vélhetőleg nem okoz kamatbevétel – kiesést a bankoknak.